BTS Logistics vertrouwt volledig op alarmcentrale en monitoring op afstand
“De oplossing van Alert is enorm zorgeloos en effectief”
Toen de bouw van het gloednieuwe logistieke centrum van BTS Logistics in Dordrecht zijn oplevering naderde, was het tijd om beslissingen te nemen over de beveiliging. General Manager Logistics Reinier Velding kende Alert al wel, maar was niet bekend met de innovatieve en integrale digitale technologie die zij bieden. “Ik was op zoek naar een manier van beveiligen die tegemoetkomt aan de specifieke wensen die wij hadden. Hun geavanceerde, elektronische beveiliging en monitoring blijkt een uitstekende oplossing te zijn.”
In de haven van Dordrecht, langs de Oude Maas, staat het gloednieuwe magazijn en kantoor van BTS Logistics, onderdeel van de VBE Group. Op deze locatie werken circa 120 mensen waarvan een deel ook actief is voor de zusterbedrijven NLD Customs en transportbedrijf Tunderman. Naast het mooie kantoor, met ongehinderd uitzicht over de Oude Maas, springt bij aankomst ook direct het enorme warehouse in het oog. “We beschikken hier over 25.000 m2 magazijnoppervlak”, vertelt Reinier Velding bij een rondgang door het pand. Een deel staat al tot aan het dak vol met goed gevulde magazijnstellingen; de rest van het vloeroppervlak willen we de komende jaren ook met magazijnstellingen uitrusten.”
Opslag in enorm magazijn
BTS Logistics werkt voor klanten verspreid over de hele wereld. Vooral vanuit China komen dagelijks containers vol met speelgoed, lifestyle producten, elektronica en zonnepanelen aan in het magazijn. Deze containers worden vanuit de Rotterdamse haven vooral met binnenvaartschepen naar de locatie in Dordrecht gebracht. Daar worden de producten tijdelijk opgeslagen in het enorme magazijn van BTS Logistics, tot ze worden opgehaald om naar klanten door heel Europa te worden gebracht. “Ons bedrijf is onderdeel van de ‘end-to-end supply chain’, die we met de VBE Group volledig verzorgen.
Tot enkele jaren terug hadden we nog nauwelijks eigen magazijnen. Daarom hebben we de afgelopen tijd daar sterk op ingezet. In Barendrecht hadden we een tijdelijke oplossing, maar nu zijn we heel blij met deze nieuwe locatie, waar we al veel van onze diensten bij elkaar kunnen brengen. Overigens zijn we een klein stukje verderop in Puttershoek, ook langs de Oude Maas, bezig met nog meer nieuwe magazijnen van in totaal 46.000 m2. Zo kunnen we de komende jaren blijven groeien”, vertelt Velding.
Ruime openingstijden hanteren
Om de grote groep mensen op kantoor en in de magazijnen een comfortabele werkomgeving te bieden, zijn de faciliteiten op deze locatie uitstekend. Hier zijn niet alleen moderne kantoorruimtes, maar ook een fraai bedrijfsrestaurant, een café en een sportschool waarvan de medewerkers gebruik kunnen maken. “Om te zorgen dat ze die faciliteiten vaak kunnen gebruiken, wilden we ruime openingstijden hanteren. Ik realiseerde me toen dat we dan onze beveiliging op een slimme manier zouden moeten regelen. Daarvoor ben ik bij Alert mijn licht gaan opsteken.
Velding was wel bekend met de ‘traditionele’ beveiligingsdiensten van Alert, maar raakte onder de indruk van de moderne, technisch geavanceerde aanpak die zij uit de doeken deden. “Als wij onze faciliteiten, zoals de sportschool, tot 21 uur open willen houden, dan kun je niet één of enkele mensen aanwijzen die het gebouw handmatig moeten afsluiten. Bij Alert lieten ze al snel zien dat die ‘traditionele’ manier van afsluiten niet meer nodig is. Een werkwijze waarbij iemand fysiek alle deuren en de poort naloopt, een laatst ronde langs alle ruimtes maakt en vervolgens het alarm inschakelt, kan tegenwoordig ook volledig op afstand en elektronisch gebeuren.”
Demo in de Experience Room
Om de moderne mogelijkheden te leren kennen, kreeg Velding bij Alert in Sliedrecht een demo in de Experience Room. Deze ruimte biedt (potentiële) klanten een interactieve en inspirerende ervaring. Alert demonstreert de mogelijkheden van integratie via live operationele systemen. Binnen de experience room zijn systemen als video-observatie, brand- en inbraakdetectie, toegangscontrole, intercom en nog veel meer applicaties operationeel. “Met deze nieuwe technieken bieden zij een passend antwoord op onze beveiligingswensen. Zo openen de operators van Alert vanuit één van de twee monitoring- en alarmcentrales om circa 07.00 uur ’s ochtends het toegangshek rond ons terrein. Dit doen zij op afstand, maar niet nadat ze met de videocamera’s een inspectie hebben gedaan van de buitenruimte, het kantoor en het magazijn. Vervolgens schakelen ze het alarm uit, zodat onze medewerkers vanaf dat moment veilig het pand kunnen betreden.”
Op afstand afsluiten en monitoren
Aan het einde van de dag verzorgen de centralisten van Alert twee sluitrondes. Om 17.45 uur gaat het magazijn op slot. De medewerkers van Alert kunnen op afstand zien of alle mensen in het magazijn zijn uitgecheckt. Vervolgens kunnen ze de deuren op slot doen en zorgen dat het alarm in het magazijn erop gaat. Ook gaat op dat tijdstip de poort in het hek om het terrein dicht. Deze kan dan alleen nog van binnenuit open en dicht gaan, zodra iemand met zijn auto de poort nadert. “De kantoren, het restaurant en de sportschool blijven tot 21.00 uur open, zodat onze mensen daar nog even kunnen doorwerken, ontspannen of sporten.
Om 21.00 uur, wanneer iedereen naar huis is, sluit Alert ook het kantoor af en gaat het inbraakalarm op het hele pand. Vervolgens houden de operators op afstand en via de camera’s ons pand en het buitenterrein in de gaten. Het blijkt inmiddels een goed werkend systeem, die enorm veel bewegingen van bewakers uitspaart. Het alternatief zou namelijk zijn dat hier elke dag iemand langskomt om ons pand te sluiten en te openen. Dat is niet alleen veel tijdrovend en omslachtig, maar veroorzaakt ook relatief veel CO2-uitstoot.”
Een minimale CO2-uitstoot
De beveiligingsinstallaties bij BTS Logistics omvat onder andere ruim 150 camera’s, die op allerlei plekken in en buiten het pand zijn geplaatst. Daarnaast heeft het pand een moderne inbraak- en brandbeveiliging. “Natuurlijk vergt het een extra investering om uiteindelijk het totale beveiligingssysteem te koppelen aan het integratieplatform bij Alert. Maar het is de investering waard, daar zijn we nu wel achter. Bovendien verdient die éénmalige investering zich binnen 3 jaar terug. Het geeft ons echt een veilig gevoel, zeker wanneer je als laatste, of één van de laatsten ’s avonds tegen negen uur nog op kantoor bent of wanneer je als eerste ’s ochtends vroeg binnenkomt. Je weet dat mensen meekijken en dat zij al een check hebben gedaan om te zien of er verdachte personen in of rond de gebouwen lopen.”
Verder vindt Velding het fijn dat de CO2-footprint van dit systeem veel kleiner is dan de ‘traditionele’ manier van beveiligen, met auto’s die op en neer rijden en mogelijk voor loos alarm naar het pand moeten rijden. “Ons gebouw is van het gas af, we hebben zonnepanelen op het dak en we hebben een BREEAM Excellent certificaat voor het gebouw. Klanten letten er echt op of je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt. Dan helpt het ook als we kunnen zeggen dat we voor de beveiliging een minimale CO2-uitstoot veroorzaken.”