Smart city
Steden en gemeenten worden gevormd door vele gebouwen, bedrijventerreinen en omliggende omgevingen. Steden en gemeenten zijn uitgebreider en complexer dan de gebouwen en gebieden waaruit ze bestaan.
Daarbij komt dat steden en gemeenten een publieke functie hebben waarin de belangen van de stad boven de individuele belangen gaan. Voorbeelden van deze doelen zijn onder andere:
- Leefbaarheid
- Veiligheid
- Duurzame & groene omgeving
- Bereikbaarheid
- Economische ontwikkeling
Steden zetten steeds meer technologieën in om bovenstaande doelen te bereiken, waaronder het vergroten van de veiligheid. Binnen een stad zijn er talloze verschillende systemen actief, die ieder een bepaald doel hebben in het kader van bovengenoemde belangen. Dit alles valt onder het concept van een smart city.
Wat is een smart city
Een smart city of te wel een slimme stad is een stedelijk gebied dat gebruikmaakt van verschillende soorten elektronische dataverzamelingssensoren om informatie te verzamelen en te gebruiken om middelen en diensten efficiënter te beheren. Deze technologieën omvatten het Internet of Things (IoT), big data, kunstmatige intelligentie (AI), en cloud computing. De verzamelde gegevens kunnen afkomstig zijn van burgers, apparaten en activa. Deze gegevens worden gebruikt om:
- Infrastructuur en mobiliteit verbeteren in een smart city: Slimme verkeerslichten, intelligente vervoerssystemen en gedeelde mobiliteitsdiensten helpen bij het verminderen van verkeersopstoppingen en verbeteren het openbaar vervoer.
- Energiebeheer optimaliseren in een smart city: Slimme energienetwerken (smart grids) en energieopslagoplossingen zorgen voor efficiënter energiegebruik en ondersteunen duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie.
- Milieubescherming en duurzaamheid in een smart city: Sensoren voor luchtkwaliteit, afvalbeheer en watermonitoring dragen bij aan een schoner milieu en duurzamere stedelijke ontwikkeling.
- Openbare veiligheid versterken in een smart city: Camera’s, slimme straatverlichting en noodresponssystemen verbeteren de veiligheid van burgers door snellere en beter geïnformeerde reacties op incidenten mogelijk te maken.
- Gezondheidszorg verbeteren in een smart city: Telezorg, slimme ziekenhuizen en gezondheidsmonitoring op afstand verbeteren de toegang tot gezondheidszorg en de kwaliteit van de zorg voor inwoners.
- Participatie en betrokkenheid van burgers te vergroten in een smart city: Platforms voor burgerparticipatie en mobiele apps stellen burgers in staat om feedback te geven, meldingen te doen en betrokken te raken bij stedelijke besluitvormingsprocessen.
Kortom smart city gebruikt technologie en data-analyse om de kwaliteit van leven voor zijn inwoners te verbeteren, de efficiëntie van stadsoperaties te verhogen en duurzame stedelijke ontwikkeling te bevorderen.
Smart City steden
Smart city wordt in veel steden al toegepast. In deze steden worden bijvoorbeeld systemen geïntegreerd die betrekking hebben op de openbare verlichting, route- en parkeerinformatie en video-observatiesystemen
Veel steden hebben geïnvesteerd in video-observatiesystemen om onder andere het uitgaansgebied in de binnenstad in beeld te brengen en daarmee de openbare veiligheid te verhogen. Door deze videosystemen te koppelen met revolutionaire artificiële intelligentie ontstaan er weer nieuwe en interessetante toepassingen. Hiermee kun je onder andere geweldsmisdrijven detecteren op basis van live beelden of achtergebleven objecten, zoals een rugzak of tas, opsporen.
Er zijn dus mogelijkheden om een oplossing nog slimmer te maken. In de praktijk zijn er heel veel van deze systemen onderling niet gekoppeld.
In de wereld zijn er enkele steden die een waar voorbeeld zijn van een smart city.
- Barcelona staat bekend om zijn slimme verlichting en energiebeheer.
- Singapore is vooruitstrevend in het gebruik van technologie voor stadsbeheer en mobiliteit.
- Amsterdam heeft focus op duurzaamheid en digitale innovatie.
Slim verbinden, altijd alert