Met deze 6 tips zorgt u ervoor dat u veilig kunt wonen
- Tips
Wie wel eens een tv- en/of radioreclame over veilig wonen heeft gezien of gehoord, weet dat hier vaak handige tips in naar voren komen. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van ramen en deuren of het weghalen van de container bij de muur. Die kan tenslotte als handig opstapje voor eventuele inbrekers dienen. Er zijn echter tal van andere tips die wellicht minder bekend zijn – en minstens net zo belangrijk.
1. Beveilig uw schuifpui
Heeft u bijvoorbeeld een schuifpui die naar de tuin leidt? Denk er dan aan om een zogeheten schuifpuibalk tussen de ramen te plaatsen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ruiten niet opengeschoven kunnen worden, maar de aanwezigheid van zo’n balk schrikt mogelijke inbrekers ook af.
2. Goede verlichting en cilindertrekbeveiliging
Hoewel inbrekers er vaak voor zullen kiezen om via de achtertuin een weg naar binnen te zoeken – hier zijn ze tenslotte minder zichtbaar – is het belangrijk om ook de voordeur goed te beveiligen. Zorg voor cilindertrekbeveiliging, zodat het slot bij een eventuele inbraakpoging niet uit het beslag getrokken kan worden. Ook belangrijk is het hebben van goede buitenverlichting. Daarmee voorkom je niet alleen dat inbrekers het op jouw huis voorzien hebben, maar heb je ook een grotere kans op een (goed) signalement als ze het toch proberen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de achterdeur. Kleine, eenvoudige tips die ervoor zorgen dat u veilig kunt wonen.\
3. Inbraakwerende sloten
Het kan natuurlijk voorkomen dat u bent vergeten de container bij het muurtje weg te halen en dat het inbrekers toch lukt om bij het bovenraam te komen. Door middel van een barrièrestang kunt u de doorklimopening verkleinen, zodat het niet meer mogelijk is om binnen te komen. Zorg in elk geval voor inbraakwerende sloten, zodat de inbreker vanzelf de hoop opgeeft als het te lang duurt om het open te breken.
4. Kies voor gecertificeerd hang- en sluitwerk
Veilig wonen begint natuurlijk bij stevige, goede kozijnen. Goed hang- en sluitwerk is daarin van groot belang. Van bevestigingsmaterialen zoals schroeven en schroefbits tot aan raam- en deurbeslagen- en sloten: kijk altijd of er eventueel gecertificeerde opties zijn, zodat de kans op een eventuele inbraak zoveel mogelijk verkleind wordt.
5. Veilig wonen dankzij een kierstandhouder
Een van de meest gebruikte manieren om uw huis binnen te komen is de ‘babbeltruc’, waarbij een inbreker zich voordoet als (bijvoorbeeld) een postbezorger en een verhaal verzint om binnen te komen. Ondertussen laat hij of zij stiekem een handlanger binnen die het huis leeghaalt. Om ervoor te zorgen dat dit u niet overkomt, is een kierstandhouder een goed idee.
6. Schrik inbrekers af met schemersensoren
Hoewel de meeste inbraken gepleegd worden tussen 08.00 en 18.00 uur, zijn er ook genoeg gevallen waarbij de inbreker ’s nachts zijn slag probeert te slaan. Als het donker is, kan hij tenslotte ongestoord én ongezien zijn gang gaan. Dat kunt u voorkomen door het plaatsen van schemersensoren- en verlichting. Zodra het donker begint te worden, springen de lampen bij uw voor- of achterdeur aan, waardoor de inbreker sneller geneigd is zijn heil elders te zoeken.
Delen op: