Het belang van integriteit binnen uw bedrijf: waarom Alert hier trainingen in geeft
- Recherche
Integriteit binnen uw bedrijf of organisatie is een groot goed. Sterker nog: door aandacht te besteden aan integriteit, vóórkomt u criminaliteit. Om die reden begon Willem Visser, inmiddels acht jaar werkzaam bij de recherche van Alert, met bedrijfstrainingen om mensen hier bewuster van te maken. Willem vertelt u graag waarom deze trainingen zo belangrijk zijn.
Ik ben begonnen met zogeheten integriteitsbewustwordingstrainingen op verzoek van de directeur van een woningbouwvereniging die vroeg of wij – de recherche van Alert – ook integriteitstrainingen verzorgen.
Bewust van uw eigen integriteit
Het gevolg: ik ben me er meteen in gaan verdiepen en met de trainingen begonnen. Trainingen voor iedereen, van hoog tot laag. Door middel van acquisitie heb ik vervolgens dezelfde training aangeboden bij een ander bedrijf en er duidelijk bij vermeld dat ik deze training pas bij één ander bedrijf verzorgd had. Na afloop bleek men zeer tevreden te zijn. Bovendien sprak het personeel op de werkvloer nog lange tijd over de trainingen en de bijbehorende dilemma’s wat betreft integriteit. Daarmee had ik mijn doel bereikt – de trainingen zijn tenslotte bedoeld om mensen bewust te maken van uw eigen integriteit.
Controle is altijd nodig
Ik ben ervan overtuigd dat het uitermate belangrijk is om hiermee bezig te zijn. Tijdens mijn professionele carrière is steeds naar voren gekomen: (elkaar) vertrouwen is goed, maar helaas is controle ook altijd nodig. Kijk de krant maar eens na of volg het nieuws: fraude gebeurt overal. Of het nu om de administrateur van een bedrijf gaat, om de penningmeester van een sportclub of een kerk of om politici, u komt het overal tegen.
Het vertrouwen geschaad
Toch zeggen klanten vaak: “Die man/vrouw is het absoluut niet, want die heeft zo’n hart voor de zaak. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.” Uit mijn praktijkervaring blijkt echter dat iederéén ervoor in aanmerking komt – en dit blijkt ook vrijwel altijd te kloppen. Het vertrouwen, dat van een enorm belang is, is dan geschaad. Dat doet zeer. Dát blijkt telkens weer het ergste te zijn. De betrokken fraudeur geeft echter vaak aan dat hij graag eerder gewaarschuwd of bewust was geweest van wat hij aan het doen was. Het ging hem tenslotte zo makkelijk af.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel het heel uitdagend kan zijn om onderzoek naar fraude te doen, is het naar mijn mening toch beter om te voorkomen. Fraudeurs betuigen zoals gezegd achteraf vaak spijt, wat voor mij een drijfveer was om met deze integriteitstrainingen aan de slag te gaan. Mijn stelling is dan ook dat als u serieus omgaat met integriteit, u daarmee criminaliteit voorkomt. Natuurlijk voorkomt u niet álle criminaliteit, maar u kunt wel proberen om dit in de kiem te smoren of zelfs voor te zijn. Dit doet u door mensen bewust te maken van hun eigen handelen. Het belangrijkste voor een geslaagde training is dan ook dat iedereen binnen de organisatie eraan meedoet én dat de groep niet groter is dan 15 mensen, zodat interactie mogelijk is en het persoonlijk blijft.
Vraag uzelf af of u te vertrouwen bent
Het is belangrijk dat u zich bewust bent van uw eigen integriteit en dat u uzelf afvraagt: ben ik te vertrouwen in mijn dagelijkse omgeving? U moet het echter niet bij één training laten. Dat klinkt misschien heel verplichtend, maar door serieus om te gaan met integriteit, voorkomt u criminaliteit. Een integriteitstraining helpt u om dit onderwerp binnen uw organisatie handen en voeten te geven.
Uw medewerkers staan centraal
In onze trainingen staan uw medewerkers en hun gedachten centraal. Zij krijgen de ruimte om met u en met elkaar in gesprek te gaan over wat integriteit voor ze betekent, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. We dagen ze uit om met elkaar opvattingen te onderzoeken en actief na te denken over hun rol in uw organisatie.
Het op maat gemaakte programma biedt de mogelijkheid om iedere medewerker ervan bewust te maken wat uw bedrijf verstaat onder integriteit, waar de persoonlijke verantwoordelijkheden liggen en hoe uw mensen zelf kunnen bijdragen aan een integere organisatie.
Meer weten? Neem dan contact op.
Bericht delen: